۱۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۱
کد خبر: ۲۲۲۳

دریاچه ارومیه هنوز زنده است؛ پیشاپیش مرده‌خواری نکنید! | رمزگشایی از چشمه‌های عجیب دریاچه ارومیه + ویدئو

تعداد بازدید : 4
در چند روز اخیر انتشار ویدیوهایی از فعالیت چشمه های عجیب و جوشان در سطح دریاچه ارومیه سوالاتی را درباره این چشمه‌ها و نحوه فعال شدن آنها ایجاد کرد.

به گزارش روبرونیوز، مدتی است که تصاویری در فضای مجازی و رسانه‌های محلی آذربایجان شرقی و غربی منتشر شده است، مبنی بر این که تعدادی از چشمه‌های بستر دریاچه ارومیه که در سال‌های اخیر نسبتا خشک شده بودند، به لطف بارش‌های اخیر از دل زمین جوشیده و بخش‌هایی از دریاچه ارومیه را در حوالی شهرستان سلماس پر از آب کرده‌اند.

اما پیگیری‌ها از منابع رسمی ستاد احیای دریاچه ارومیه از این حکایت دارد که جوشیدن چشمه‌های بستر دریاچه ارومیه اگرچه در سال‌های اخیر به دلیل کاهش بارندگی‌ها کمتر شده بود، اما اتفاق جدیدی نیست و حتی در سه سال خشک گذشته نیز بار‌ها شاهد جوشیدن چشمه‌ها پس از بارش‌های سنگین از جمله بارش‌های اخیر برف و باران در حوضه آبریز دریاچه بوده‌ایم.

به گزارش ایلنا، در واقع با توجه به بارندگی‌های بهمن‌ماه ۱۴۰۲ در حوضه آبریز دریاچه ارومیه که خوشبختانه بخش زیادی از آن به صورت برف بوده است، زمینه برای جوشیدن تعدادی از چشمه‌های واقع‌شده در حاشیه دریاچه در اطراف شهرستان سلماس فراهم شده و آب‌های حاصل از این چشمه‌ها روانه بستر دریاچه ارومیه در قسمت شمالی آن شده است؛ اگرچه باید توجه داشت که حجم آب‌های حاصل از جوشیدن چشمه‌ها به هیچ وجه به اندازه‌ای نیست که بتواند نقش مهمی در احیای دریاچه داشته باشد.

به عبارت دیگر، جوشیدن چشمه‌های واقع‌شده در حاشیه یا بستر دریاچه ارومیه بر اثر بارندگی اتفاقی طبیعی است که در روز‌های اخیر تکرار شده و اظهارات مقامات رسمی ستاد احیای دریاچه حاکی از آن است که همه‌ساله کمتر از ۱۰ درصد سهم آب دریاچه از طریق منابع زیرزمینی و با جوشیدن این چشمه‌ها تامین می‌شود، اما با توجه به این که در سه سال اخیر، حوضه آبریز دریاچه ارومیه به‌شدت درگیر خشکسالی بود، بارش‌های فراگیر اخیر سبب شده است که این رخداد طبیعی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

در این میان نباید از خاطر برد که در چند ماه گذشته، حجم برداشت نمک‌های صنعتی از دریاچه ارومیه در شهرستان سلماس به حدی افزایش پیدا کرده است که باعث ایجاد چاله‌هایی در بستر دریاچه شده که این مساله باعث شده است که آب حاصل از جوشیدن چشمه‌ها بیش از پیش دیده شود، چراکه این آب بیشتر از گذشته قابلیت جمع شدن در بخش‌هایی از بستر دریاچه ارومیه را پیدا کرده است.

تعداد بازدید : 0

در همین راستا، رئیس اداره پارک ملی دریاچه ارومیه نیز به ایسنا گفت: مطابق پایش‌های زیست محیطی و بررسی‌های کارشناسی، هیچ مورد غیر عادی و غیر طبیعی در دریاچه وجود ندارد و این دریاچه شرایط طبیعی و عادی خود را به عنوان یک اکوسیستم تالابی طی می‌کند.

مرتضی داوودی در خصوص انتشار ویدئویی در فضای مجازی از دریاچه ارومیه یا عنوان جوشیدن چشمه افزود: دریاچه ارومیه همانند سایر اکوسیستم‌های تالابی متاثر از شرایط آب و هوایی و بارندگی هاست و وجود منابع آب زیرزمینی و چشمه‌های جوشان در بستر و حاشیه دریاچه ارومیه یک امر عادی و طبیعی است و در طول تاریخ حیات این دریاچه به یکی از منابع تامین نیاز آبی آن مطرح بوده است و در فصول بارندگی این موضوع مشاهده می‌شود و موضوع جدید یا خارق العاده‌ای نیست.

 وی با اشاره به انتشار برخی اخبار در فضای مجازی و رسانه‌ها مبنی بر فعال شدن و جوشیدن چشمه‌های آب در دریاچه ارومیه گفت: بر اساس پایش‌های میدانی انجام شده و گزارشات کارشناسان محیط زیست هیچگونه مورد غیرعادی در دریاچه ارومیه وجود ندارد و این دریاچه شرایط طبیعی و عادی خود را با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی طی می‌کند.

دریاچه ارومیه زنده است

محمد درویش فعال محیط زیست نیز در واکنش به جوشیدن چند چشمه در دریاچه ارومیه در صفحه اینستاگرام خود نوشت: « چرا فعال‌شدن دوباره چند چشمه در اطراف دریاچه ارومیه یک علامت مثبت است؟

۱- فعال‌شدن دوباره چند چشمه در اطراف دریاچه ارومیه، گواه زنده‌بودن این بوم‌سازگان آبی ارزشمند ایران است تا خط بطلان بر همه پندارینه‌هایی بزند که پیشاپیش به استقبال مرگ دریاچه رفته و می‌خواستند با کامیون‌های حمل نمک و دیگر املاح و یا خاکپوش‌های نفتی، مرده‌خواری کنند.

۲- بار دیگر اعلام می‌کنم: دریاچه زنده است و اگر حقابه دریاچه به میزان ۳.۴ میلیاردمترمکعب در سال پس از تخصیص آب شرب و پیش از حقابه کشاورزی و صنعت به آن اختصاص یابد، آینده تاب‌آورانه این پهنه راهبردی وطن تضمین شده و ژینایی به آن برخواهد گشت.

۳- بنابراین مطالبه مردم باید بازکردن دریچه یکصد و یک سد مخزنی بزرگ و کوچک که مانع ورود آب به بستر دریاچه شده و نیز پلمپ چاه‌ها برای پنج سال باشد. دولت باید مستقیم و از محل هدفمندی یارانه‌ها و معرفی معیشت‌های جایگزین، خسارت کشاورزان را پرداخته و به تدریج وسعت اراضی کشاورزی را به سال ۱۳۷۰ بازگرداند. همچنین باغ‌های سیب به تاکستان بدل شده و کشت‌های آب‌بر مثل چغندرقند متوقف گردند.»



 

گزارش خطا
برچسب ها:
دریاچه ارومیه
ارسال نظر
داغ‌ترین خبرها